Projects and case studies

As well as working on our own projects, a few of which are detailed below, we also sub-contract and consult to other local firms when requested. We have worked closely with other architects on larger projects throughout London, particulalry with an office who have a strong hold on the market in West Kensington working on large basement excavations to the Victorian preperties within that area. 

 

We welcome any invitation from other firms to work alongside you, whether to bash heads together and brain storm or merely to get drawings done to meet your deadlines. 

 

Please do get in touch regardeless of your enquiry. 

Basement Extension, Abbeville SW4

After having seen what a number of local neighbours had achieved with their basements aba+d was employed, upon recommendation by a local contractor, by this client to prepare a proposal for a similar basement extension to their property.

 

Planning has been successfully approved for a proposal including a new single storey ground floor rear extension containing kitchen and dining room and a basement extension totalling 140sq/m with accommodation comprising a bedroom with en-suite, wine store, utility room, kitchen, wetroom, large family room/media room and a large study.

 

The extension to the rear is modern in appearance but utilising various materials that complement the existing structure, such as red brick, zinc, Western Red Cedar cladding and timber framed sliding fully glazed doors and windows.

2nd Floor Extension, Wandsworth SW17

The client was looking to increase the number of bedrooms in his property by adding a single storey extension to the rear on the 2nd floor along with a garden pod family room to the rear of the garden.

 

The proposal includes expanding the original 1st floor timber extension adding a much needed utility room next to the family bathroom and adding a further storey above this containing the extra bedroom. Large cantilevered glazed pods protrude from both elevations by 500mm adding much needed floor space to the otherwise tight and narrow space comfortably allowing a double bed to fit across the width of the room while still allowing circulation throughout the rest of the room. Clad in both treated and untreated red cedar boards giving a contrasting colour effect it compliments the existing London stock yellow brick while giving it a modern twist.

 

The garden pod family room to the back of the garden is a space for the family to relax away from the main house with full floor to ceiling folding glazed doors allowing full integration with the decked and landscaped garden perfect for the summer months. The green roof adds a splash of colour and life and makes a feature out of what would otherwise be a boring standard felt roof.

Major refurbishment and extensions, Wandsworth SW17

The client purchased this dilapidated Victorian property in the Heart of the picturesque Wandsworth Common conservation area which had been previously converted into a number of 1 bed flats and bedsits. The state of the property was terrible but it certainly had the potential to become a jewel on this lovely quiet street.

 

The plan and brief was simple; revert back to single dwelling, extend and improve. The ambitious extensions comprised of a basement excavation, which alone was 155sq/m, a ground floor kitchen/dining extension, a 2nd floor rear extension and a loft conversion. The total additional floor space created totalled over 250sq/m.

The property has now been re-converted back to a single home with 6 bedrooms, 5 bathrooms, an expansive open plan kitchen, dining and living area to the rear with formal reception rooms to the front, along with a games/cinema room, gym, study, wine cellar, utility room and self-contained flat in the basement.

 

The project is on-going and is due for completion by mid November 2013.

Refurbishment, loft conversion and rear extension, Abbeville SW4

This Victorian property had been previously split into 2 flats. The young family who owned the 1st floor flat were lucky enough to purchase the ground floor when it came on the market. They soon then appointed us to prepare a design and planning application for the re-conversion back to a single family home along with a rear extension and a loft conversion.

 

Having spent a year fighting an arduous battle over planning issues amongst others with the local authority we finally achieved successful planning permission to allow this wonderful family to realise their dream of creating the home they desire.

 

The proposal returns the 2 flats back into 1 single family home along with a ground floor lightweight glass and aluminium side return infill extension with some bi-fold doors to the garden, some interior alterations to the layout of the ground floor and a loft conversion creating an extra bedroom with en-suite bathroom for visiting members of family. Budget was very tight on this project so compromises were made on the design and implementation of materials in order to fit within the clients constraints.

 

Work is due to start on site soon with a lead time of 6 months build. 

Roof extension and refurbishment, Battersea SW11

Initially the brief for this project was to create an additional floor of accommodation and to sub-divide the existing flat into 2 properties. An application was granted for the additional storey extension, however, unfortunately we were unable to gain successful approval to subdivide the existing 2 storey flat with new extension into two vastly improved self-contained properties.

 

The client chose to proceed with the development however and we have merely re-arranged the existing flat into a large 4 bed, 3 baths with large kitchen and living area. The new top floor extension benefits from a large bedroom with en-suite and walk-in closet and a generous terrace area overlooking the rear garden and taking advantage of the amazing views over the city, from Wembley to The Shard the views are staggering.

 

Work has commenced on site with a 4 month lead time. 

Refurbishment, rear and loft extension, Wandsworth SW17

Having decided not to proceed with their initial plan of extending their existing family home, as can be seen above (2nd Floor Extension, Wandsworth SW17), the client purchased a delightful Edwardian property a few streets away, still within the Wandsorth Common Conservation area, in need of a bit of TLC. We were again appointed to come up with a suitable design and gain the necessary permission to develop.

 

The extensions comprise of a ground floor rear extension creating an airy and bright kitchen, dining and living area and a loft conversion adding the much desired secluded master bedroom and en-suite complete with a set of French doors and Juliette balcony overlooking the rear garden.

 

Due to conservation area restrictions we were limited to the materials allowed in the proposals in order to match the character of the host property, however, the appearance of the extensions are both modern in appearance yet sympathetic to the existing property.

 

Work is due to star on site shortly with a view to finish April-May 2014.   

Contact us

aba+d

4 Campbell Close

Twickenham

TW2 5BZ

 

Mob: +44 (0)7716 838 408

Tel:  +44 (0)20 8935 5410

E-mail: info@aba-d.com

 

Or use our contact form to enquire about any questions, comments, or concerns.  We will respond to you as soon as we can!

What's new

 

2016 RIBA Stirling Prize winner – Newport Street Gallery, London

In September 2016 this year’s prestigious RIBA Stirling Prize was awarded to Cruso St John Architects Newport Street Gallery in London. 

 

I was lucky enough to visit this building last summer to take in the exhibition and eat in their on site restaurant called Pharmacy 2. 

 

Below are some images of my visit.

Print Print | Sitemap
2012© aba+d